Het revalidatietraject van bicepspeesklachten
Als sporter wil je altijd maximaal kunnen presteren. Om dit te kunnen behalen zal je lichaam ook in optimale staat moeten zijn. Sporters die bijvoorbeeld veel repeterende bewegingen uitvoeren boven het hoofd, hebben vaak te maken met geïrriteerde bicepspezen of zelfs gescheurde pezen. Hierbij kan je denken aan bewegingen zoals het serveren bij tennis of het werpen van een bal bij basketbal. In dit artikel leggen wij uit hoe bicepspeesklachten ontstaan, hoe je bicepspeesklachten kunt herkennen en op welke manier onze sportfysiotherapeuten jou kunnen helpen bij het revalidatietraject van bicepspeesklachten. Ons doel bij Fortior Fysiotherapie is om naast de revalidatie ook preventief te trainen om blessures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteindelijk is voorkomen namelijk beter dan genezen!
De bicepsspier
De biceps is een tweekoppige spier in de bovenarm. Het is een belangrijke spier die de schouder verbindt met de onderarm. Deze spier heeft twee aanhechtingspunten aan de voorzijde van de bovenarm (de korte bicepspees en de lange bicepspees). Aan de onderzijde zit de bicepsspier vast aan het spaakbeen van de onderarm. De bicepsspier heeft verschillende functies zoals draaibewegingen van de onderarm en het buigen van de arm.
Hoe ontstaan bicepspeesklachten?
Een mogelijke oorzaak waardoor klachten kunnen ontstaan, is wanneer door een val of een plotselinge beweging er hard wordt getrokken aan de biceps. In zo’n geval komen er grote krachten op de pees te staan waardoor deze geïrriteerd kan raken of zelfs kan scheuren. Ook kan de bicepspees geïrriteerd raken door overbelasting of slijtage. Vaak komt irritatie van de bicepspees voor in combinatie met andere schouderklachten.
Kenmerken bicepspeesklachten?
Bicepspeesklachten zijn vaak te herkennen door pijn die optreedt bij het heffen of roteren van de arm of wanneer je kracht wilt leveren met de bicepsspier.
Revalidatietraject van bicepspeesklachten bij Fortior Fysiotherapie
Voor sporters die vaak herhaalde bewegingen maken, is het van belang dat deze sporters zodra klachten krijgen, snel aan de bel trekken. Een bicepspees ontsteking kan namelijk een chronisch probleem worden. Daarom is snelle diagnostiek van groot belang!
Wanneer er sprake is van biceps letsel, is meestal de lange bicepspees beschadigd. De lange bicepspees kan dan op drie verschillende manieren zijn aangedaan:
- Er kan sprake zijn van een peesontsteking (bicepstendinitis)
- Er kan sprake zijn van een peesscheuring (bicepspeesruptuur)
- Er kan sprake zijn van een SLAP-laesie (instabiliteit van de schouder)
Revalidatie bij peesontsteking
De behandeling van een geïrriteerde of ontstoken bicepspees (tendinitis) door overbelasting, is meestal niet operatief. Bij een ontsteking van de bicepspees zal allereerst rust in combinatie met ontstekingsremmers worden geadviseerd. Wanneer de sporter genoeg rust heeft gehad en de oefeningen van onze sportfysiotherapeuten pijnvrij kan uitvoeren, wordt de belasting gradueel opgevoerd zodat de sporter langzaamaan kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke niveau. Hierbij wordt vooral gezocht naar een manier van bewegen waarop de pezen in het vervolg minder zullen worden belast zodat de blessure in de toekomst niet opnieuw optreedt.
Revalidatie bij peesscheuring
Bij de behandeling van een gescheurde pees, hangt het revalidatietraject af van de exacte blessure. Wanneer er sprake is van een scheuring is meestal de lange bicepspees bij de oorsprong in het schoudergewricht aangedaan. Omdat de kracht van de biceps voornamelijk wordt bepaald door de korte pees, heeft het losraken van de lange pees relatief weinig consequenties. Er vindt in zo’n geval dan ook vaak geen operatie plaats. Onze sportfysiotherapeuten kunnen helpen bij het terugkrijgen van de kracht en beweeglijkheid van de schouder door middel van gerichte spieroefeningen.
Een scheur ter hoogte van de onderste bicepspees is zeldzaam, namelijk 4% van alle biceps letsels. Omdat deze bicepspees maar op één plaats vast zit aan de onderarm is operatief herstel altijd nodig.
Revalidatie bij SLAP-laesie
De behandeling van een SLAP-laesie kan operatief of non-operatief (conservatief) zijn. Het behandelplan hangt volledig af van de ernst van de klachten. De conservatieve behandeling heeft waar mogelijk de voorkeur. Oefeningen om de stabiliteit van de schouder te verbeteren en om de aanhechting van de bicepspees te versterken staan bij onze revalidatie centraal.
Onze fysiotherapeuten zullen uiteindelijk aan de hand van jouw diagnose een behandelplan op maat opstellen. Hiermee wordt rekening gehouden met jouw persoonlijke kenmerken en revalidatiedoelen. Op deze manier zorgen wij er samen voor dat je sterker dan ooit terug zult komen en de kans op eventuele herhaalblessures wordt verkleind. Wij bij Fortior Fysiotherapie zijn er voor jou!