Fysiotherapeutische hulp bij impingement
In onze praktijk zien wij geregeld sporters die last hebben van het impingement syndroom. Fortior Fysiotherapie biedt graag hulp bij het verhelpen en voorkomen van de klachten die dit syndroom met zich meebrengt. In dit artikel vindt u een uitleg over wat het impingement syndroom precies inhoudt, wat de oorzaken en klachten kunnen zijn en hoe wij u hierbij kunnen helpen.
Wat houdt het impingement syndroom in?
Impingement is een Engelse term dat vrij vertaald ‘inklemming’ betekent. Het ‘impingement syndroom’ verwijst naar pijn in de schouder dat is veroorzaakt doordat bepaalde weefselstructuren in de schouder bekneld zijn geraakt. Tussen het schouderdak en de schouderkop van de bovenarm bevindt zich een kleine ruimte (de subacromiale ruimte) van zo’n 1 cm. Bij het impingement syndroom wordt deze tussenruimte kleiner, waardoor weefsels zoals spieren, pezen en slijmbeurs minder goed kunnen bewegen onder het schouderdak.
Oorzaken impingement syndroom
De pijn en bewegingsbeperking die door de vernauwing van de tussenruimte ontstaat speelt meestal op tijdens het heffen van de arm en kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat weefselstructuren ingeklemd raken doordat de schouderkop steeds verder naar boven verplaatst tegen het schouderdak aan. De verkleinde tussenruimte kan ontstaan doordat de ‘rotatorcuff’ spieren in de schouder niet goed functioneren. Dit zijn de stabiliserende spieren van het schoudergewricht. Deze spieren kunnen ook beschadigd raken door een flinke val op de schouder, bijvoorbeeld tijdens contactsporten zoals voetbal en rugby.
Een andere oorzaak kan zijn dat de inklemming voortkomt uit opgezwollen structuren die meer ruimte innemen dan normaal. Door het heffen van de bovenarm kunnen deze structuren eerder bekneld raken. Een voorbeeld hiervan zou een slijmbeursontsteking (bursitis) kunnen zijn.
Een derde oorzaak kan zijn dat de schouderdak een nadelige vorm heeft waardoor de ruimte tussen schouderdak en schouderkop kleiner is. Een inklemming kan dan sneller ontstaan.
Klachten en verschijnselen
U kunt bij het impingement syndroom last hebben van de volgende klachten:
- Een zeurende of stekende pijn bij het heffen van de arm (tegen weerstand)
- Pijn bij een draaibeweging van de bovenarm
- Pijn rond het schoudergewricht
- Pijn aan de buitenzijde van de schouder. Soms straalt dit uit naar de bovenarm en in het ergste geval zelfs tot in de hand
- Pijn bij het liggen op de schouder
Impingement syndroom bij sporters
In onze praktijk zien we vooral dat (top)sporters en atleten last hebben van bovengenoemde klachten. Met name bij bovenhandse sporten zoals tennis, zwemmen, volleybal en werpsporten kan het impingement syndroom ontstaan. Daarnaast kan deze aandoening ook optreden bij contact- en krachtsporten, bij beroepen met veel bovenhands werk of simpelweg door overbelasting of veroudering. In principe kan elke sport waarbij een regelmatige hefbeweging van de arm wordt gemaakt leiden tot het ontwikkelen van het impingement syndroom. Het is dan ook zeer belangrijk dat dit soort klachten worden voorkomen!
Fysiotherapie bij impingement klachten
Het doel van fysiotherapie is het verminderen van pijn en het verbeteren van de spierfunctie. Om de klachten van het impingement syndroom te verlichten, is het van belang dat de ruimte tussen de schouderkop en schouderdak, in medische termen de subacromiale ruimte, vergroot wordt zodat de aangetaste weefselstructuren weer ontlast worden. Onze fysiotherapeut zal verschillende oefeningen toepassen om de beweeglijkheid van de schouder te vergroten en advies geven over hoe u thuis zelf aan de slag kunt gaan. De focus van een fysiotherapeutische behandeling ligt dan ook op het verbeteren van de coördinatie en spierkracht waardoor de pijn vermindert en een blessure niet zal terugkeren. Zo kunt u na de nodige behandelingen uw sport weer beoefenen zoals voorheen.
Naast het behandelen van klachten richten wij ons ook op de preventie hiervan. U hoeft dus niet per se klachten te hebben om gebruik te maken van fysiotherapie! Zo speelt fysiotherapie niet alleen een rol in spierproblematiek, maar ook bij het bevorderen en behouden van een goede spierfunctie zodat blessures minder snel kunnen optreden. Met fysiotherapeutische hulp kunt u sterker en beter voorbereid aan uw sportactiviteiten beginnen.
Fortior Fysiotherapie
Vermoedt u dat u last heeft van het impingement syndroom? Bij Fortior Fysiotherapie helpen wij u graag! Heeft u vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.