Fysiotherapie bij jumpers knee (springersknie)

Fysiotherapie bij jumpers knee (springersknie)

Veel mensen zijn bewust bezig met hun gezondheid, bijvoorbeeld in de vorm van gezond eten, matigen met alcoholgebruik of vaker de fiets dan de auto nemen naar het werk. Voldoende beweging is dan ook een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Sporten is natuurlijk goed voor lichaam en geest, maar helaas kunnen er ook nadelige kanten aan zitten. Met name lichamelijke blessures als gevolg van sport zijn hinderlijk. Wij zien ook regelmatig dat blessures iemand noodzaken om tijdelijk minder te sporten of zelfs fysieke activiteiten onmogelijk maken! Blessures zijn lang niet altijd te voorkomen en kunnen optreden bij iedereen, of u nu topsport beoefent of liever zo min mogelijk in de sportschool te vinden bent. In dit artikel lichten wij een veelvoorkomende blessure voor u uit; de jumpers knee of springersknie, ook wel patella tendinitis genoemd.

Jumpers knee

Wat is jumpers knee?

Wanneer iemand last heeft van een zogenaamde springersknie is de knieschijfpees, ook wel de petallapees, geïrriteerd of licht beschadigd. Hierdoor kan de pees ontstoken raken. De patellapees vormt de verbinding tussen de knieschijf en het scheenbeen en zit dus aan de voorkant van uw onderbeen. Bij een springersknie wordt dan ook met name pijn aan de onderkant van de knieschijf ervaren, maar ook kan de bovenkant of de gehele knie pijnlijk of gevoelig zijn. Vaak is de knie ook wat opgezet als gevolg van de irritatie van de pees.

Wat zijn mogelijke oorzaken van jumpers knee?

De term ‘jumpers knee’ is afgeleid van het feit dat met name mensen die een sport beoefenen waarbij zij veel springen klachten aan de knieschijfpees ontwikkelen. Deze sporten zijn bijvoorbeeld basketbal, atletiek en volleybal. Hoewel het beoefenen van een van deze sporten dus meer kans geeft op springersknie, is er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan ervan. Het is wel bekend dat met name in de zaal het sprinten/afremmen en daarnaast zware krachtsport een grotere kans op jumpers knee geeft. Het vermoeden is dat de pees overbelast kan raken door bijvoorbeeld het vele sprinten/springen dat bij de eerder genoemde sporten plaatsvindt, en dat met name de aanhechting van de pees hierbij onder druk komt te staan. Dit kan leiden tot scheurtjes of irritatie. Ook kan jumpers knee ontstaan als u de knieën op een andere manier te zwaar belast. Deze overbelasting kan weer komen doordat u bijvoorbeeld verkeerd springt, te veel dezelfde bewegingen uitvoert, de oefeningen te zwaar zijn of door andere factoren als een afwijking in de knie of te korte bovenbeenspieren. Er zijn dus veel mogelijke oorzaken van springersknie die soms moeilijk te achterhalen zijn.

Advies bij jumpers knee

Wanneer er springersknie bij u wordt vastgesteld, luidt het advies vaak om vooral veel rust te nemen. Het is belangrijk om hierbij naar uw lichaam te luisteren; forceer zeker niets bij pijn. In sommige gevallen gaan de klachten dan binnen een paar weken over. Dit is helaas vaak bij (fanatieke) sporters niet het geval omdat de belastbaarheid van de knie in eerste instantie niet hoog genoeg was. Het is dan ook belangrijk dat u niet meteen het sporten weer oppakt als vanouds wanneer u klachtenvrij bent, bouw de oefeningen langzaam op en blijf naar uw lichaam luisteren. In sommige gevallen kan springersknie helaas een terugkerend fenomeen zijn en kan het zo zijn dat de klachten wat extra aandacht vereisen.

Fysiotherapie bij jumpers knee

Hoe kan fysiotherapie u helpen?

Onze fysiotherapeuten kunnen u die extra aandacht bieden. Om herhaling in de toekomst te voorkomen, wordt gekeken of de klachten wellicht komen doordat u verkeerd beweegt of dat omliggende spieren versterkt kunnen worden met specifieke oefeningen om de belasting op de knieschijfpees te verlichten. Hierdoor nemen uw klachten af en wordt de kans op springersknie op de lange termijn ook minder. Daarnaast vinden wij het belangrijk om de behandeling af te stemmen op uw persoonlijke situatie en daarmee de ernst van de blessure. Elke patiënt is anders, en daarmee is ook geen blessure hetzelfde. Deze persoonsgerichte aanpak gecombineerd met het inzetten op preventie van het toekomstig terugkeren van klachten maakt onze praktijk een uitstekende plek voor het behandelen van jumpers knee. Heeft u nog vragen of bent u benieuwd naar wat onze fysiotherapeuten voor uw springersknie-gerelateerde klachten kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze praktijk! Wij staan u met veel plezier te woord.