Lage Rugklachten bij Atleten

Lage Rugklachten bij Atleten

Fortior Fysiotherapie staat vooral bekend vanwege onze specialistische fysiotherapie bij sport gerelateerde klachten. Fysiotherapie op het hoogste niveau, voor atleten met klachten aan het bewegingsapparaat.

Wij zien om deze reden veel cliënten die klachten hebben die hardnekkiger zijn dan “een paar weken last van hun knie”. Naast veel reguliere fysiotherapie cliënten, zien wij daarom bijvoorbeeld ook veel sporters, die behoefte hebben aan sportfysiotherapie die verder gaat dan wat er aan de oppervlakte te zien is.


Wij willen u in dit artikel meer vertellen over één van de grootste problemen bij onder andere (top)sporters: lage rugpijn. Omdat wij veel atleten begeleiden die intensieve sporten beoefenen (crossfit, basketbal), is dit een klacht die ook relatief vaak voorkomt in onze fysiotherapiepraktijk.

Hoewel veel mensen weten dat een hernia uitstralende pijn kan geven naar bijvoorbeeld de benen, weten niet veel mensen dat lage rugklachten bij atleten hun oorsprong kunnen vinden in de heup regio. Wanneer wij sporters met lage rugklachten helpen, richten wij ons dus niet alleen op de rug, maar ook op omliggende structuren.

Lage Rugklachten bij Sporters: Meer dan alleen een pijnlijke rug

Wanneer wij sporters helpen bij hun lage rugklachten, dan omvatten die klachten vaak meer dan alleen pijn. De regio is vaak stijf en zwak(ker), waardoor de sportprestaties bemoeilijkt worden. Daarnaast kunnen er ook nog indirecte gevolgen zijn voor de sportprestaties. Doordat er minder intensief getraind kan worden of doordat het herstel na een training niet optimaal verloopt.

Ongeacht wat de onderliggende oorzaak ook is, lage rugklachten zijn een bekend fenomeen bij sporters. Maar het herstel is vaak een lastig traject omdat er meestal geen duidelijke oorzaak aan te wijzen is.

Door onze ervaring met sporten met een hoge intensiteit, veel rotaties of veel contact, hebben wij ervaren dat de oplossing vaak niet alleen in de lage rug ligt. Een groot deel van de lage rugklachten wordt veroorzaakt door een disbalans in de rug regio. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de spieren in de lage rug niet bestand zijn tegen hun taak (rotatie, opvangen klappen, ondersteunen beweging van het bovenlichaam). Maar dit kan ook komen doordat andere regio’s onvoldoende getraind zijn en hierdoor het probleem als het ware verplaatsen.

Wij zien met name dat een achterstand van de heup/bekken regio kan zorgen voor klachten in de lage rug. Vanzelfsprekend ligt in dit geval ook de uiteindelijk oplossing in de heup/bekken regio.

De Relatie Tussen Rug en Heup/Bekken

De rug is opgebouwd uit de wervelkolom met daaraan de ribben en een groot aantal spieren. De wervelkolom en meerdere spieren van de rug zijn verbonden met het bekken/heupen. Het bekken, de heupen en de spieren rondom de heupen dragen daarom sterk bij aan de stabiliteit van de rug.

Wanneer de rug voldoende bestand is tegen belasting, maar de heupen niet, dan kan dit zorgen voor een disbalans. Onvoldoende ondersteuning en onvoldoende stabiliteit in de heupen kan op die manier zorgen voor lage rugklachten.

Bij het herstel van deze klachten ligt de oplossing dan ook niet in extra training van de rugspieren maar in het versterken van de heupregio.

Om deze reden richten wij ons in die gevallen op versterkende oefeningen voor de heupspieren terwijl we deels de lage onderrug ontzien. Denk hierbij aan krachttraining zoals gecontroleerde deadlifts waarbij we gericht de heupextensoren versterken.

Hierdoor wordt indirect ook de onderrug versterkt omdat deze een meer stabiele basis krijgt. Het gevolg is dat de onderrug beter bestand is tegen bijvoorbeeld rotaties doordat deze stabieler is.

Maatwerk bij lage Rugklachten

Het lichaam van een fanatieke sporter is niet zomaar te vergelijken met het lichaam van iemand die minder atletisch is. Dit geeft ons, als fysiotherapiepraktijk die gericht is op sporters, extra mogelijkheden maar ook extra uitdagingen.

Juist onze ervaring met (top)sporters geeft ons de gelegenheid om onze zorg steeds verder te verbeteren. We ervaren hierbij dat de zorg die wij bieden altijd maatwerk is. Ieder lichaam is anders en reageert daarom ook anders op fysiotherapie.

Wij beginnen daarom altijd met een intake waarbij wij door onze anamnese en lichamelijk onderzoek, de oorzaak van de klachten vaststellen. Dit kan voor verrassende conclusies zorgen, zoals bijvoorbeeld de noodzaak voor het trainen van de heupspieren wanneer iemand last heeft van de onderrug.

Fortior Fysiotherapie kijkt echter verder dan wat er aan de oppervlakte te vinden is. Ons doel is namelijk niet alleen het herstel van de klacht, maar ook het voorkomen van klachten in de toekomst. Wij komen graag met u in contact om te onderzoeken op welke manier wij u kunnen helpen.