Met Dry Needling beter herstellen van blessures
U heeft de term vast al wel eens gehoord: Dry Needling. Binnen de fysiotherapie wordt steeds vaker gebruik gemaakt van dry needling tijdens hersteltrajecten en revalidatietrajecten. Ook in onze praktijk, maken we gebruik van dry needling tijdens onze behandeltrajecten. In dit artikel vertellen we u graag meer over ons gebruik van dry needling. Waarom passen wij deze techniek toe en in welke situaties doen wij dit?
Hoe werkt Dry Needling?
Zoals de term “dry” al zegt, wordt er geen gebruik gemaakt van vloeistoffen en wordt er niets geïnjecteerd. Dry needling is een droge, intra musculaire therapie. Dit betekent dat er bij dry needling, dunne solide acupunctuurnaald wordt gestoken. Dit aanprikken van de spieren heeft niets te maken met energiestromen of met acupunctuur. De reden voor het aanprikken van de spier, is puur anatomisch en mechanisch. Bij dry needling van de spier, worden met name triggerpoints aangeprikt. In de volksmond worden deze plekken vaak spierknopen genoemd.
Deze triggerpoints kunnen bijvoorbeeld ontstaan door:
- Sportblessures
- (Chronische) overbelasting
- Verkeerde houding (veel veroorzaakt door thuiswerken!)
- Verkeerde bewegingen
- Ongevallen
Op deze plekken is er sprake van een verkramping van de spier. Door de dry needling, wordt de spier kort aangespannen, waarna deze juist weer ontspant. Dit kunt u ongeveer vergelijken met een reflex. Naast het ontspannen van de spier, zorgt de stimulatie door de naald ook voor het herstel van de stofwisseling in de spier. Wij noemen dit laatste effect de biochemische werking van dry needling.
Dit biochemische effect heeft niet alleen een positief gevolg voor de spier zelf maar ook voor de regio rondom de spier. Om deze reden kan dry needling ook effectief zijn bij behandeltrajecten die niet alleen op spierklachten gericht zijn.
Is Dry Needling pijnlijk of gevaarlijk?
Dry needling is ongevaarlijk en niet pijnlijk wanneer de techniek op de juiste wijze en onder de juiste omstandigheden wordt toegepast. Het aanspannen van de spier tijdens de therapie kan gevoelig zijn, maar de prik zelf is niet pijnlijk. De spier kan na de behandeling licht beurs aanvoelen, deze ervaring is vergelijkbaar met spierpijn.
Onze therapeuten hebben naast de 4 jarige hbo opleiding tot fysiotherapeut plus een 2 jarige post-hbo opleiding tot sportfysiotherapeut een extra opleiding bij Dry Needling cursus SKILLS gevolgd voor het veilig en effectief toepassen van dry needling. Dit betekent niet alleen dat wij exact weten hoe we de behandeling veilig kunnen toepassen. Maar ook dat wij de kennis hebben om dry needling te gebruiken bij revalidatietrajecten waarbij een doorbraak geforceerd moet worden.
Wanneer passen wij Dry Needling toe
Zoals we al hebben uitgelegd bij de werking van dry needling, wordt de techniek met name toegepast bij spierproblematiek. Denk hierbij aan een hamstringblessures of langdurig vastzittende spieren. Wij maken vooral gebruik van dry needling wanneer we merken dat de behandeling/revalidatie een “boost” nodig heeft. Door het toepassen van dry needling kunnen we de pijn verminderen of de functionaliteit vergroten, waardoor ook de behandeling beter toegepast kan worden. Oefeningen en training kunnen bijvoorbeeld intensiever worden uitgevoerd wanneer er geen spierklachten zijn. Je kunt dit zien als het creëren van voorwaarden om weer te kunnen gaan bewegen en trainen zodat de revalidatietraining bespoedigd wordt.
Wij passen dry needling om deze reden soms dan ook toe, bij andere blessures dan spierklachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kruisbandblessure waarbij wij constateren dat de conditie van de spieren rondom het kniegewricht, de therapie beïnvloed. Door in dit geval dry needling in te zetten, kan de overige therapie intensiever worden gevolgd. Hierdoor is het effect van de therapie groter.
Hiernaast heeft dry needling ook de eerder genoemde biochemische werking. Doordat de stofwisseling in de spier wordt bevorderd, kan ook het gebied rondom de spier een betere stofwisseling krijgen.
Wanneer dry needling dus op de juiste wijze wordt ingezet, dan kan dry needling bij meer dan alleen spierblessures van toegevoegde waarde voor de behandeling zijn.
Wij passen dry needling bijvoorbeeld niet toe bij acute spierscheuringen omdat hierbij de spier niet is gebaat bij extra prikkeling.
Is uw Herstel of Revalidatie gebaat bij Dry Needling?
Bij Fortior Fysiotherapie is een behandeling altijd maatwerk. Een basketballer heeft niet alleen vaak andere blessures, maar ook andere behoefte en andere doelen dan een crossfitter.
Dit betekent dat iedere sporter in onze ogen dan ook een eigen behandeling nodig heeft. Dry needling kan hiervan een zeer effectief onderdeel zijn.
Wij komen graag met u in contact wanneer u gemotiveerd bent om volledig te herstellen van uw blessure of klacht. Wij begeleiden u tijdens onze sportfysiotherapie niet alleen naar het herstel van uw blessure. Ons doel is altijd om onze cliënten nog sterker terug te laten keren. Want bij ons is een hersteltraject pas geslaagd wanneer de sporter zonder risico weer voluit kan gaan.
Wanneer u contact met ons opneemt, kunnen we onderzoeken of ook uw hersteltraject kan profiteren van het op de juiste wijze toepassen van dry needling.