Fysiotherapie bij Schouderblessures bij Basketball

Fysiotherapie bij Schouderblessures bij Basketball

Basketball is een prachtige sport die dan ook miljoenen fans en beoefenaars over de hele wereld heeft. Ook in Nederland is er een groeiende groep sporters die kiest voor basketbal. De combinatie van snelheid, techniek en uithoudingsvermogen maakt de sport niet alleen uitdagend maar ook nog eens erg leuk. De keerzijde van de sport is dat basketbal zeer intensief kan zijn voor het lichaam. Door de vele sprongen en worpen (schoten), kan basketbal zijn sporen nalaten bij atleten.

Schouderblessure Basketbal

De missie van Fortior Fysiotherapie is altijd om blessures zoveel mogelijk te voorkomen. Door onze begeleiding van (top)sporters, kunnen wij bij onder andere basketballers veel blessures voorkomen. Helaas komen met name schouderblessures toch nog geregeld voor. Zeker de slijmbeursontsteking, al dan niet in combinatie met een ontsteking van de omliggende pezen, is een veelvoorkomend probleem.

In dit artikel leggen wij uit op welke manier onze sportfysiotherapeuten helpen bij het herstel na een slijmbeursontsteking bij basketballers. De focus bij dit herstel ligt op kracht en beweeglijkheid met als doel sterker terug te komen dan dat u voor de blessure was.

Omdat de term slijmbeursontsteking soms ten onrechte wordt gebruikt, spreken wij ook vaak over een subacromiaal pijnsyndroom. Voor de leesbaarheid gebruiken wij in dit artikel de term slijmbeursontsteking.

De Slijmbeursontsteking bij Basketbal

Naast de knieën en enkels, hebben de schouders het zwaar te verduren bij basketbal. De zware bal in combinatie met de schoten tijdens lichamelijk contact, zorgt voor risico voor de ligamenten en het kraakbeen in het gewricht. Ook de stootkussens (slijmbeurzen) kunnen geïrriteerd raken door de (over)belasting. Deze slijmbeurs vangt immers de stoten op waardoor de slijmbeurs geïrriteerd of zelfs ontstoken raakt. Deze ontsteking is één van de meest voorkomende blessures bij basketballers.

Hoe weet ik of ik een Slijmbeursontsteking in mijn Schouder heb?

Eén van de meest opvallende kenmerken, is de pijn in de schouder. Deze pijn kan ervoor zorgen dat u uw arm minder goed kunt bewegen en dat u moeite heeft om een comfortabele houding te vinden voor uw arm.

De pijn bevindt zich met name aan de buitenkant/top van de schouder en wordt erger wanneer u op uw schouder drukt of wanneer u ’s nachts op uw schouder ligt. De pijn wordt meestal heviger wanneer u de arm optilt. Bij het schieten (de bal in de ring gooien) wordt de arm vanzelfsprekend opgetild, waardoor de slijmbeurs wordt geprikkeld en pijn geeft. Door het toegenomen volume van de ontstoken slijmbeurs kan de schouder ook minder beweeglijk zijn.

Vaak beginnen de klachten sluipend doordat de schouder steeds verder overbelast wordt. In geval van contact of een flinke klap, kan de ontsteking ook snel optreden.

Slijmbeursontsteking basketbal

Fysiotherapie bij een Slijmbeursontsteking van de Schouder (bursitis)

De slijmbeurs zelf is gebaat bij rust om te kunnen genezen. Dit betekent niet dat de arm niet meer gebruikt kan worden! Wat het wel betekend is dat deze niet te zwaar belast mag worden. Helemaal uw arm niet meer gebruiken, is niet verstandig omdat dit de beweeglijkheid van het gewricht kan verminderen. Onze therapeuten kunnen u helpen met uitkiezen van de juiste bewegingen of training om het gewricht wel in beweging te houden maar niet te zwaar te belasten.

Hiernaast helpen wij u met het vergroten van de ruimte onder het schouderdak. Wanneer de slijmbeurs minder bekneld zit, geeft deze minder klachten. Door het inzetten van dry needling kunnen we pijnklachten tijdens de bewegingen vaak verminderen. Indien dit echt nodig is en andere behandelingen niet afdoende zijn passen we deze techniek toe. Soms zullen we (in overleg met de huisarts) adviseren om een pijnstillende/ontstekingsremmende injectie te laten geven door de huisarts.

Nadat de pijn is afgenomen, zullen we ons richten op het versterken van de spieren rondom het schoudergewricht. Deze zorgen niet alleen voor extra bescherming van het gewricht maar ook voor afname van de belasting en een betere doorbloeding van de structuren in het schoudergewricht.

Door tijdens het hersteltraject ruim de aandacht te geven aan preventie en de nadruk leggen op medisch trainen/hersteltraining onder begeleiding, willen we een volgende blessure voorkomen.

Omdat ieder traject maatwerk is, komen wij graag met u in contact om uw persoonlijke situatie te bespreken.